Duit Banyak. Tapi Apa Yang Suami Isteri Ni Buat Kat MAK Dia Buat Ramai Orang MARAH !!!

| July 17, 2017 | 0 Comments

Duit Banyak. Tapi Apa Yang Suami Isteri Ni Buat Kat MAK Dia Buat Ramai Orang MARAH !!! | Assalamualaikum. Di sini, saya nak kongsikan luahan kawan baik saya, Ayu, yang selalu menangis mengadu pada saya. Ceritanya begini, kakak kepada Ayu, iaitu Ani, adalah seorang guru sudah berkahwin selama 8 tahun dengan suaminya yang juga seorang guru. Hasil perkahwinan, mereka dikurniakan 6 orang anak.

Gambar Sekadar Hiasan. Hasil Carian Google Images

Apa yang membuatkan Ayu sakit hati pada Ani ialah, saban tahun anak-anak Ani bertambah. Ani sebenarnya telah berpindah dan tinggal di rumah mereka sendiri. Namun, beberapa bulan kemudian mereka kembali semula ke rumah ibu mereka dengan alasan bahawa anak-anaknya enggan berjauhan dengan nenek.

Ani agak bijak orangnya. Disebabkan rumah yang dimiliki mereka itu besar, lalu dijadikan sebagai rumah sewa. Maka, mereka ada pendapatan sampingan setiap bulan dan mampu membeli kereta besar. Anak-anak Ani dijaga oleh ibunya. Soal penat bagai itu semua, tidak perlulah saya jelaskan sebab saya pun dah beranak tiga orang.

Kini, ibu mereka sedang nazak di hospital. Sudah dua bulan menunggu penderma buah pinggang. Kesihatan ibu mereka semakin teruk akibat kepenatan, sedangkan Ani tidak juga mencari pengasuh untuk menjaga anak-anaknya. Malah, Ani enggan menghantar anak-anaknya ke taska walaupun sudah dinasihatkan oleh Ayu.

Apa yang lebih menyakitkan hati, 6 orang anak Ani yang dijaga oleh neneknya itu hanya dibayar sebanyak RM200 sebulan. Dengan duit RM200 itulah ibu akan gunakan untuk membeli barang-barang dapur dan semua itu digunakan bersama. Sedangkan bila Ani beli makanan, dia gemar sorok dalam bilik.

Bayangkanlah ibu mereka terpaksa menjaga cucu seramai 6 orang. Setiap hari ibu mereka terpaksa membasuh pakaian cucu-cucunya sebanyak 5 atau 6 bakul.

Suami Ani? Langsung tidak pernah menolong menguruskan anak-anaknya sendiri. Tetapi buat anak pandai sangat. Duit banyak, beli kereta besar mampu pula. Tetapi bila bagi ibu yang menjaga anak-anak mereka, hanya diberi RM200. Sungguh tidak berbaloi.

Ayu selalu meluahkan tentang masalah keluarganya kepada saya. Maaflah, bukan mahu mengaibkan kawan saya tetapi saya juga buntu dan berasa simpati dengan luahannya itu. Saya cuma minta pandangan dan nasihat yang murni dari anda semua. Apakah yang perlu saya nasihat dan beri pandangan kepada kawan saya itu?

Kredit : KRT

P.S. 1 – Kisah Sultan Muhammad V Xdapat Masuk Restoran Kerana Penuh. Apa Yg Berlaku Selepas Itu MENGEJUTKAN !!!
P.S. 2 – PELIK. Anjing Ini Tiap² Malam Tenung Pemiliknya Sehingga Lelaki Itu Tidur, Selepas Disiasat Rupa²nya…
P.S. 3 – Ibu Meninggal Dunia Tiada Siapa Jaga Adik Kecil. Kerana Xmahu Ponteng Ini Yang Abang² Lakukan !!!
P.S. 4 – “Saya Selalu Bawa Bekal Makan Tepi Kubur Isteri Saya”. Kisah Cinta Sejati Lelaki Ini Dengan Arwah Isterinya MENYENTUH HATI !!!
P.S. 5 – GERAM. Tergamak Si Anak PAKSA Ayah Buat Loan Dan Ambil Duit Pencen Ayah !!!

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , ,

Category: Kisah Keluarga

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *