Ada Apa Dengan Brunei? Bila Tahu Inilah Keadaan Brunei Pasti Ramai Rasa Hendak Pindah Ke Brunei Sekarang !!!

| October 10, 2016 | 111 Comments

Ada Apa Dengan Brunei? Bila Tahu Inilah Keadaan Brunei Pasti Ramai Rasa Hendak Pindah Ke Brunei Sekarang !!!

APA KHABAR HUDUD DI BRUNEI?

Baru sahaja menghantar satu keluarga dari Brunei di KLIA. Suami pencen guru dan isterinya masih mengajar. Anaknya pula adalah penerbit di sebuah stesen radio di Brunei. Dalam perjalanan, saya banyak bertanya mengenai Brunei dan melihat profession mereka. Pastinya informasi yang diterima adalah first hand dan reliable, bukannya backhand atau smash di tengah gelanggang.

vdvd

HUDUD

Di peringkat awal memang ada sedikit bantahan dari non-muslim. Tetapi tidaklah seteruk mana berbanding bantahan dari luar. Yang tak menetap di Brunei pula yang membantah melebih-lebih sehingga memboikot hotel-hotel di luar negara.

maxresdefault

Semasa awal perlaksanaan, ada non-muslim dan pelancong yang sampai di Brunei, pakai pakaian tutup litup segala badan habis kerana takutkan hudud. Namun, lama kelamaan, mereka semua faham dan masing-masing mengamalkan apa yang mereka amalkan sebelum ini dengan cara mereka. Hanya yang beragama Islam sahaja yang dikehendaki mematuhi perlaksanaan yang dikuatkuasakan.

Alhamdulillah, jenayah di Brunei hampir mencecah angka sifar terutamanya dari orang Islam di sana. Semua pihak sudah faham dan tidak rasa apa-apa perbezaan selagi tidak melakukan jenayah. Tindakan boikot pada Brunei di seluruh dunia juga tidak berlaku dan perniagaan kembali seperti biasa.

SUDAH LAMA RANCANG PERLAKSANAAN HUDUD

Sebenarnya, perlaksanaan Hudud ini sudah dirancang sejak zaman Pengiran Begawan Omar Ali lagi, bukannya baru tahun lepas. Pendidikan agama menyeluruh dilaksanakan lama sebelum ini. Satu matapelajaran diwujudkan di sekolah untuk mendidik.

Semua rakyat Brunei, dikehendaki mengenali Islam, agama dan kesultanan. Ia adalah subjek yang wajib dan apabila semuanya telah bersedia, barulah perlaksanaan Hudud dibuat. Itulah sebabnya rakyat Brunei tidak membantu kerana mereka telah dididik jauh lebih awal lagi. Yang membantah bagi nak gila adalah mereka yang tidak mendapat pendidikan di Brunei.

Informasi ini adalah dari pasangan warga Brunei, bukannya dari pelancong Amerika atau Australia.

RASUAH

Apabila saya bertanya mengenai rasuah, mereka mengambil masa yang agak lama untuk menjawab kerana di Brunei memang hampir tiada kes rasuah. Tiada peluang nak menjolok-jolok pegawai kerajaan atau  para menteri. Tidak wujud menteri-menteri di Brunei memberi projek kepada kroni-kroni mereka.

Semua menteri dilantik oleh Sultan. Maka Sultan berhak untuk memecat sesiapa sahaja tanpa banyak soal. Keputusan itu tidak boleh dibawa ke mahkamah untuk reinstatement. Malah, adiknya sendiri juga dipecat dari jawatan menteri dan didakwa. Tiada kes pilih kasih atau kasihan.

CUKAI

Di Brunei, masih lagi  tiada perlaksanaan cukai pendapatan pada rakyatnya. Malah, cukai pintu mahupun GST juga tidak dikenakan terhadap rakyat Brunei. Satu-satunya cukai yang dibayar adalah cukai jalan bagi mereka yang memiliki kenderaan dan ianya masih murah. Cukai tanah juga sangat minimal.

PERUBATAN

Perubatan juga adalah sangat murah di mana rakyatnya dikenakan hanya RB1.00 untuk berjumpa dengan doktor dan segala ubat-ubatan adalah percuma.

PENDIDIKAN

dsc_0734

Kos sekolah di Brunei hanya RB30 setahun dan lain-lain dibantu sepenuhnya. Bagi warga asing, mereka hanya dikenakan RB15.00 sebulan. Kos lain akan ditanggung menggunakan kewangan Sultan sendiri.

KEBAJIKAN

Sultan Brunei sangat mengambil berat tentang kebajikan rakyatnya. Sultan tidak memerlukan undi rakyat tetapi Sultan Hasanal Bolkiah sangat dikasihi rakyatnya. Antaranya ialah, semua kakitangan kerajaan akan diberi RB120 setiap bulan on top of gaji mereka. Pemberian ini adalah dari poket Sultan sendiri dan sedikit pun tidak mengusik wang kerajaan. Ianya diberikan samarata kepada semua kakitangan.

pg01_160720_a

Setiap kali menjelang Ramadhan atau pembukaan sekolah, sesiapa yang memerlukan bantuan, boleh menghubungi pihak istana untuk mendapatkan bantuan Sultan. Sultan sendiri akan membayar apa keperluan yang dipohon menggunakan wangnya sendiri, bukan dari wang kerajaan.

Bulan Ramadhan, Istana akan dibuka untuk rakyat berbuka dan bersolat jemaah. Makanan disediakan setiap hari. Semasa Aidilfitri, semua kerabat diraja akan bertemu dengan rakyat sepanjang hari dan akan diberikan duit raya.

POLITIK

Di Brunei masih tiada parti politik dan pilihan raya. Sultan adalah ketua kerajaan mutlak. Rakan saya itu tidak tahu nak berceritakan tentang hal-hal politik kerana tidak biasa. Sultan melantik sendiri semua menteri-menterinya dan jika ada aduan dari rakyat serta ada bukti jelas menunjukkan salahlaku atau mismanagement, menteri akan dipecat terus.

Namun, perkara ini amat jarang berlaku kerana jika mneteri tidak amanah bermakna, menteri derhaka kepada Sultan dan berdosa kepada Allah. Sultan tidak akan menggunakan khidmat orang yang berdosa. Disebabkan itu, para menteri tidak akan berani membuat Sultan murka kerana akibatnya akan mengaibkan diri dan keluarga.

HAJI

Pada masa ini, hanya 400 sahaja visa haji yang dikeluarkan oleh Kerajaan Saudi kepada rakyat Brunei setiap kali musim hari. Sebelum ini, seramai 4,000 visa haji yang dikeluarkan. Pengurangan kuota ini adalah kerana kerja-kerja renovation di Mekah.

Meskipun Sultan Brunei adalah pembayar segala bil elektrik di Masjidil Haram dan Nabawi menggunakan duitnya sendiri, Sultan tidak akan sesekali menggunakan kuasanya sebagai Sultan untuk mendapatkan kuota tambahan dari Kerajaan Arab Saudi.

Sultan Brunei tidak akan sewenang-wenangnya menggunakan wang kerajaan. Baginya, wang kerajaan adalah untuk rakyat dan wangnya juga dikongsikan bersama rakyat.

Sultan Brunei amat patuh kepada agama Islam dan mahu rakyatnya juga turut melakukan perkara yang sama.  Semua rakyatnya dididik mengenai Islam dan pemerintahan Islam, namun yang bukan Islam bebas mengamalkan apa sahaja yang mereka amalkan selama ini dan dihormati. Sultan juga mahu non-muslim hormat pada agama Islam.

Kata pasangan itu lagi, Brunei kini sedang mereformasikan ekonominya dengan mempelbagaikan punca ekonomi mereka dan tidak lagi bergantung harap kepada minyak semata-mata. Mereka mulakan dengan pertanian dan padi sekarang.

Rakyat dan expatriat tidak menghadapi masalah tinggal di Brunei. Yang selalu tak gembira di Brunei hanyalah mereka yang jenis kaki hiburan kerana di sana memang tiada hiburan seperti pelacuran atau Zouk. Namun, hiburan berbentuk keluarga memang ada.

Wallahu a’lam. Rasa nak pindah Brunei sekarang juga.

Sumber : FB Raihan Zaffya

P.S. 1 – Peguam Ini Dedah CARA² Tuntut Hutang Kawan² Dan Saudara Mara Guna Mahkamah Yang Ramai Orang TAK TAHU !!!
P.S. 2 – Bayi ‘Muncul’ Sebelah Ibu Yang Meninggal Dunia. Ustazah Ini Kongsi Pengalaman Urus Jenazah Wanita Digilis Lori !!!
P.S. 3 – Anak ‘Hilang’ Ketika Tarawih. Wanita Ini TERKEJUT Bila Anaknya Bersama Wanita Berpakaian Serba Hitam !!!
P.S. 4 – Dari Mana Punca Air Sungai. Lelaki Ni Dedah Teori Yang Buat Ramai Kata WOW !!!
P.S. 5 – Khairul Idham Menang Perlumbaan. Inilah Luahan KECEWA Bapanya Dengan Apa Mereka Tanggung Yang Ramai TAK TAHU !!!

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , ,

Category: Informasi

About the Author ()

Comments (111)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Ada Apa Dengan Brunei? Bila Tahu Inilah Keadaan Brunei Pasti Ramai Rasa Hendak Pindah Ke Brunei Sekarang !!! - HARIAN METRONI - MediaLantang.Com | October 16, 2016
 2. Lelaki Ini Ditegur Rakan Sekerja Kerana Terlibat Dalam Pengiklanan Arak. Apa Yang Terjadi Selepas Itu Amat BERMAKNA !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | November 19, 2016
 3. Peristiwa Di Pasar Ikan Ini Buat Hati Aku TERSENTAK Dengan Keadaan Seorang Pakcik !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | November 21, 2016
 4. Semalam VIRAL Satu Video Pasangan Ganggu Dan Halang Pegawai MBSA. Inilah HUKUMAN Buat Pasangan Itu !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | November 25, 2016
 5. Pelacur Wanita Ini Keluar Mencari 'Pelanggan'. Apa Yang Berlaku Selepas Dia Jumpa Seorang Lelaki Memang TERBAIK !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | November 29, 2016
 6. SAYU Dan SEDIH Lihat Wajah Pemuda Rohingya Ini. Dia Tunjuk Gambar Keluarganya DIBAKAR !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | November 29, 2016
 7. "Sambil Pandang Mata Saya Dan Mulutnya Membaca Sesuatu" 2 Beradik Nyaris DIPUKAU Makcik Tua Ini !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | November 30, 2016
 8. Pesawat Yang Membawa Pasukan Bola Brazil TERHEMPAS. Inilah Tindakkan Pasukan Lawan Tanda Hormat !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | November 30, 2016
 9. ‘Kita Tau Kita Menumpang’- Perbualan Pemandu Teksi Bangsa Cina Dengan Gadis Ini Buat Netizen Tersentuh !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 7, 2016
 10. Gadis Berusia 17 Tahun Ini Memenangi RM 1.1 Juta Hanya Menerangkan Antibiotik !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 7, 2016
 11. Kontroversi "Angkat Beg" Fathia Latiff. Ini Komen PEDAS Karl Shafek Selaku Bekas Pramugara !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 7, 2016
 12. Kanak² Ini LUMPUH Sejak Lahir. Apa Yang Kawan² Kelasnya Lakukan Buat Kanak² Ini BERSEMANGAT Untuk Bangun Dan Berjalan !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 11, 2016
 13. VIRAL Filem Animasi Moana Ialah Al-Masihi Dajjal. Korang Baca Kupasan MENARIK Ini !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | December 13, 2016
 14. Sebuah Pusat Beli Belah Di Johor KECOH Apabila Lelaki Ini Dipukul Teruk Gara² Merakam Video !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | December 13, 2016
 15. VIDEO Menyayat Hati.... Mayat Kanak² 9 Tahun Dijumpai Dalam Paip PVC !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | December 13, 2016
 16. Masih Ingat Lagi Budak Ini Yang Pernah VIRAL Dulu?. Tengok Gelagat Budak Ini Apabila Bertemu Messi !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 14, 2016
 17. Inilah 8 Perkara MENARIK Tentang Sultan Muhammad V Yang Kita Perlu TAHU !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 14, 2016
 18. Jutawan Satu Hari. Tukang Gunting Ini TERKEJUT Terima RM66 Juta !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 14, 2016
 19. Fynn Jamal DIKECAM. Apa Yang Berlaku Selepas Seorang Atheist Mendengar Lagu Fynn Jamal MENGEJUTKAN !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 14, 2016
 20. Doktor Syak Ada Ketumbuhan Pada Perut Gadis Ini. Apa Yang Ada Dalam Perut Selepas Bedah MENGEJUTKAN !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 15, 2016
 21. Oh Debit Card.... Beratur Panjang Nak Tukar Kad. Pengguna FB Ini Kongsi Maklumat Yang Ramai Tak Tahu !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 15, 2016
 22. VIRAL Pihak Istana Kelam Kabut YDPA Keluar Sendirian. Cerita Itu PALSU Dan Ini Penjelasannya !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 15, 2016
 23. Pakcik Ini Cuba Keluarkan Duit Tapi Tak Boleh. Bila Ditanya Pakcik Ini Jadi CUAK !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 15, 2016
 24. Pasangan Pelancong Ini Dihampiri Seorang Budak Jalanan. Apa Yang Berlaku Selepas Itu Buat Hati Pelancong Ini TERSENTUH !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 17, 2016
 25. Inilah Komen PEDAS Wanita Ini Buat Suami PEMALAS, MEMILIH KERJA Dan Harap Isteri Tanggung Keluarga !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 17, 2016
 26. Akhirnya DS Vida Dedah Punca Tidak Mahu Taja Bola Sepak Kelantan. Jika Mahu Ditaja Ini SYARAT TERBARU DS Vida !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 17, 2016
 27. Kapal Titanic Buat Comeback. Inilah Gambar² Proses Membina Kapal Yang Bakal Berlayar Pada Tahun 2018 !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 17, 2016
 28. Cincin TERSEKAT Pada Jari. Ini Cara MUDAH Untuk Tanggal !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 17, 2016
 29. Peristiwa Dikedai Barang Lusuh Ini Buat Aku Dan Isteri Menitiskan Air Mata Apabila Melihat Keadaan Satu Keluarga !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | December 20, 2016
 30. Selepas 5 Tahun Dilanda TSUNAMI. Lelaki Ini Tidak Putus Asa Mencari Jasad Anaknya Disebalik Runtuhan !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | December 20, 2016
 31. Cekik Darah. Seorang Pelanggan Sebuah Kedai Makan TERKEJUT Dengan Harga Makanan Yang Dipesannya !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | December 20, 2016
 32. Tupai Ini Tersangkut Dicelah Lubang Penutup Longkang. Operasi Menyelamatkan Tupai Ini MENDEBARKAN !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | December 20, 2016
 33. Exco Cakap Video Yang VIRAL Limpahan Air "Rakaman Recycle". Lelaki Yang Rakam Video Itu Tampil JAWAB Kebenaran Video Itu !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | December 26, 2016
 34. Lelaki Ini Sering Mengadu Sakit Kepala. Selepas X-ray Lelaki Ini TERKEJUT Ada 'Sesuatu' Yang Hidup Di Dalam Kepalanya !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | December 26, 2016
 35. Disebabkan Petir Helikopter Ini Terpaksa Ubah Laluan. Namun Apa Yang Mereka TEMUI Selepas Itu MENGEJUTKAN !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 29, 2016
 36. Anda Pasti Tidak Akan Buang Uncang Teh Yang Telah Digunakan Selepas Tahu Terdapat Banyak MANFAATNYA !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 29, 2016
 37. VIRAL 6 Sekeluarga MAUT Disumbat Penjenayah Dalam Tandas. Inilah Rakaman Ketika Dan Selepas Kejadian !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 29, 2016
 38. " Tetiba Dapat Mesej Dengan Panggilan Sayang, Rupa²nya Ada Niat Disebalik" Wanita Ini Hampir Jadi MANGSA !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 29, 2016
 39. Inilah BAHAYA Jika Kita Selalu Minum Berdiri Atau Sambil Berjalan. Ramai TAK TAHU !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 29, 2016
 40. Masih Ingat Kes Rasuah TERBESAR Di Sabah?. Inilah PERKEMBANGAN Kes Rasuah Itu !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 29, 2016
 41. Rasai PERBEZAAN Pada Tubuh Badan Dengan Menekan Titik Di Dahi Selama 45 Saat. Ramai TAK TAHU !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 29, 2016
 42. Penumpang Sebuah Bas KECOH Dan Sanggup Berdiri Meneruskan Perjalanan Gara² Bas Mereka Di SERANG 'Sesuatu' !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | December 29, 2016
 43. X Ramai Suami Mahu Ambil Gambar Wajah Isterinya. Satu Hari Nanti Si Suami Pasti Akan KECEWA !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | January 5, 2017
 44. Inilah Komen Mufti Perlis Buat Kumpulan Remaja Panjat 'IPOH' Yang Ramai SETUJU !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | January 5, 2017
 45. Kanak² Ini Ada Masalah Hati. Luahan Sayunya Ini Buat Ibu Ayahnya SEBAK !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | January 5, 2017
 46. Pakai Contact Lens Sekadar Melawa, Apa Yang Terjadi Pada Kedua Belah Mata Wanita Sangat Menakutkan !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | January 5, 2017
 47. Kanak² Umur 3 Tahun DIKURUNG Dalam Bilik Kotor Tanpa Pakaian !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | January 6, 2017
 48. Inilah Kisah SEBENAR Ketua Kampung Jumpa Budak Yang Ditinggal Ibu !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | January 10, 2017
 49. VIRAL Si Buta Dengan Anak. Ramai TERKEJUT Dengan Rutin Harian Dia !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | January 13, 2017
 50. Ketika Sakit Kepala, Anda Disarankan Untuk Tidak Mengambil Makanan Ini. BAHAYA !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | January 13, 2017
 51. 5 TIPS Pantas Dan Mudah Untuk Dapatkan PERUT IDAMAN. Lakukan Setiap Hari !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | January 15, 2017
 52. TERKEJUT Tengok Wanita Tua Merangkak Keluar Tandas. Rupa-Rupanya Lelaki itu.... - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | January 15, 2017
 53. Tanda-Tanda Mengesan Kanser Pangkal Rahim. Wanita Perlu TAHU !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | January 16, 2017
 54. Si Ibu Hairan Ada Kesan Lecur Pada Anaknya. Selepas Tengok CCTV Apa Yang Berlaku Pada Anaknya MENGEJUTKAN !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | January 19, 2017
 55. Kenapa Si Kecil Suka Tengok TV Dekat? Jangan Cepat Marah Sebelum Baca 10 Info Ini !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | January 19, 2017
 56. Kanak² Kini Menghampiri Kereta Dan Minta Sedekah. Selepas Cermin Diturunkan Kanak² Ini MENANGIS !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | January 25, 2017
 57. Lelaki Ini Ada Keluarga Angkat Jepun. Cara Layanan Keluarga Jepun Itu Buat Lelaki Ini MENANGIS !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | January 25, 2017
 58. Lelaki Ini Merupakan Pembunuh Bersiri. Semasa Perbicaraan Ucapan Bapa Salah Seorang Mangsa Buat Penjenayah Ini MENANGIS !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | January 25, 2017
 59. Permintaan Terakhir Suami Ini Buat Si Isteri Serba Salah. Inilah Tindakkan BERANI Isteri Untuk Tunaikan !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | February 2, 2017
 60. Kereta Kena Pecah. Bila Tengok Barang Dalam Kereta Semua Ada, Rupa²nya Dia Curi..... - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | February 2, 2017
 61. Gara² Bertindak Sendiri Serbu Pusat Judi, Rumah DS Jamal Yunos Dikepung !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | February 2, 2017
 62. Wanita Ini Kongsi Pengalaman Rasai Perasaan 'Meroyan' Sehingga Sanggup Bunuh Anak. Ramai TAK TAHU !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | February 6, 2017
 63. Video VIRAL Pemuda Bergaduh Dengan Seorang Pakcik Dalam Masjid. Inilah Punca SEBENAR !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | February 6, 2017
 64. Kisah SEDIH P.Ramlee Di Hujung Karier Yang Ramai Orang Tak Tahu !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | February 6, 2017
 65. 10 Petunjuk Yang Tubuh Badan Cuba Bagitahu Tentang Kesihatan Kita. Ramai TAK TAHU !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | February 6, 2017
 66. Penduduk Kawasan Ini Menanam Sejenis Tumbuhan Untuk Halau Nyamuk. Tapi Keesokannya Ini Yang Terjadi !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | February 11, 2017
 67. Netizen Pertikai Kenapa Serahkan Barang Bantuan Kepada Kerajaan Myanmar?. Ini Jawapan Yang Buat Netizen TERDIAM !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | February 12, 2017
 68. Bertahun² Panas Dalam Badan Bagai Disalai Api. Semasa Berbekam Apa Yang Keluar Dari Badan MENYERAMKAN !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | February 12, 2017
 69. Dulu Ketika Umur 22 Tahun Datang Minta Kerja Di Ladang Sawit Tapi Ditolak. Selepas 20 Tahun Lelaki Ini Beli Ladang Sawit Itu !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | February 12, 2017
 70. "Bayi Siapa Ni?" Reaksi Si Ibu Apabila Terlupa Dia Melahirkan Anaknya Yang MENCUIT HATI Ramai Orang !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | February 12, 2017
 71. Terkenang Wajah Ibu. Inilah TINDAKKAN Dua Penjenayah Yang Buat Mangsanya TERKEJUT !!! - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | February 12, 2017
 72. Surat Cuti Sakit Anak. Isi Kandungan Surat Yang Ditulis Oleh Si Bapa Memang WIN !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | February 14, 2017
 73. Perasan Perangai Isteri Berubah. Bila Tengok Mesej Di Telefon Memang Buat Aku INSAF !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | February 20, 2017
 74. Wanita Ini Kongsi 7 Kisah Kes Penceraian Kerana Alasan TIDAK LOGIK. Lagi MENYEDIHKAN Apabila Suami... - SEMASA VIRAL : SEMASA VIRAL | February 21, 2017
 75. Apa Yang Lelaki Ini Buat Untuk Golongan Miskin Selama 20 Tahun Memang TERBAIK !!! - HARIAN METRONI : HARIAN METRONI | March 9, 2017
 76. 2 Wanita Bertudung 'Tabur Sihir' Depan Kedai. Teruk GILA !!! - MALAYSIA TULAR : MALAYSIA TULAR | March 11, 2017
 77. BAHAYA Ketawa Terbahak². Wanita Ini Berdepan Detik CEMAS Apabila Rahangnya TERKEHEL !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 16, 2017
 78. Dulu VIRAL Nasi Lemak Anak Dara, Kini Nasi Lemak Pondan. Inilah Reaksi Netizen !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 16, 2017
 79. Anak Menangis Dalam Pesawat. Tanda Minta Maaf Apa Yang Si Ibu Ini Lakukan Buat Penumpang TERSENTUH !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 16, 2017
 80. Selepas Aku Langgar Sesuatu Tiba² Ada Suara Datang Dari Belakang Kereta. Bila Tengok Cermin Belakang... - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 16, 2017
 81. Ibu Meninggal Dunia Tiada Siapa Jaga Adik Kecil. Kerana Xmahu Ponteng Ini Yang Abang² Lakukan !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 17, 2017
 82. Reaksi Gelandangan Ini Apabila Diterima Kerja Dan Gaji Pertamanya MENYENTUH HATI !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 17, 2017
 83. Kasih Dan Pengorbanan Seorang Bapa. Si Bapa Hanya Tengok Anak² Makan Makanan Sedap, SEDIH !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 17, 2017
 84. Lelaki Ini Hanya Niat Untuk Bersihkan Laut Tetapi Apa Yang Dia Temui MENYERONOKKAN !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 18, 2017
 85. "Saya Selalu Bawa Bekal Makan Tepi Kubur Isteri Saya". Kisah Cinta Sejati Lelaki Ini Dengan Arwah Isterinya MENYENTUH HATI !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 18, 2017
 86. GERAM. Tergamak Si Anak PAKSA Ayah Buat Loan Dan Ambil Duit Pencen Ayah !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 18, 2017
 87. Video Penjual Pizza Ini Jadi VIRAL. Selepas Ditanya, Jawapan Dia Buat Ramai TERSENTUH !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 21, 2017
 88. Inilah Kisah HEBAT Bekas Presiden Petronas Yang Mengaku 'Kedekut'. Ramai TAK TAHU !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 22, 2017
 89. Wanita Itu Hancurkan Rumah Tangga Saya 2x Dalam Masa Setahun. Akhirnya Dia Menang Caras Suami Orang !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 22, 2017
 90. Villa Nabila Dijadikan Tempat Tinggal Ratusan Ekor Anjing. Apa Yang Dilalui Oleh Penjaga Anjing² ni MENYERAMKAN !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 22, 2017
 91. Nenek Ini Kayuh Basikal 12KM Untuk Jual Ulam. Bila Ditanya Untung Yang Dia Dapat Buat Aku SEBAK !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | March 22, 2017
 92. Ketika Saya Kerja Di Sebuah Pasar Raya, Orang Kampung Termasuk Keluarga Hina Saya Sehinggalah…. - MALAYSIA TULAR : MALAYSIA TULAR | March 24, 2017
 93. Sesat 9 Hari Di Dalam Hutan. Apa Yang Membantu Lelaki Ini Untuk Dapat Makanan Dan Minuman MENGEJUTKAN !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | April 3, 2017
 94. TERKEJUT Jumpa Bungkusan Belakang Rumah. Apa Yang Ustaz Cakap Buat Aku TAKUT !!! - MALAYSIA TULAR : MALAYSIA TULAR | April 9, 2017
 95. Penduduk Kawasan Ini Menanam Sejenis Tumbuhan Untuk Halau Nyamuk. Tapi Keesokannya Ini Yang Terjadi !!! - MALAYSIA TULAR : MALAYSIA TULAR | April 9, 2017
 96. Video VIRAL Ibu Dan Bayi Jadi Tebusan Perompak. Ini Cerita SEBENAR Yang MENDEBARKAN !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | April 11, 2017
 97. Dibuang 5 Anak. Apa Yang Berlaku Pada Pakcik Ini Buat Ramai Orang MENANGIS !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | April 11, 2017
 98. Gaji RM 900 Hidup Di KL Memang PERIT. Aku Amalkan Pesanan Mak, Apa Yg Jadi MENGEJUTKAN !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | April 11, 2017
 99. 5 Sekeluarga Disembelih. MENGEJUTKAN Apabila Suspek Yg Ditahan Adalah.... - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | April 12, 2017
 100. Muka Bernanah & Berlendir. Doktor Ini Kongsi KESAN Guna Produk Kecantikan Yg Amat BAHAYA !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | April 12, 2017
 101. Pelacur Wanita Ini Keluar Mencari 'Pelanggan'. Apa Yang Berlaku Selepas Dia Jumpa Seorang Lelaki Memang TERBAIK !!! - HARIAN METRONI : HARIAN METRONI | April 12, 2017
 102. Kisah Sultan Muhammad V Xdapat Masuk Restoran Kerana Penuh. Apa Yg Berlaku Selepas Itu MENGEJUTKAN !!! - SINAR HARIANI : SINAR HARIANI | April 18, 2017
 103. Ada Apa Dengan Brunei? Bila Tahu Inilah Keadaan Brunei Pasti Ramai Rasa Hendak Pindah Ke Brunei Sekarang ! – Makcik Bawang | March 7, 2018
 104. Ada Apa Dengan Brunei? Bila Tahu Inilah Keadaan Brunei Pasti Ramai Rasa Hendak Pindah Ke Brunei Sekarang ! – Makcik Bawang | March 10, 2018
 1. Khairi says:

  For all we know, the Islamic Laws has great benefits for both Muslims and Non-Muslims. It’s proven. Please don’t get too hysterical about what nonsense things come out from peoples mouth. PEACE.

  • gorshan says:

   no thanks. please keep your Islamic laws to yourself, no matter how good you think it is. Brunei Sultan is good and fair though. thats a plus point.

 2. Sheera says:

  Brunei segala2 diberi percuma.. boleh dikatakan rakyat nya mostly “spoon feed” Tpi masakini govt mengalami masalah budget deficit dimana pendapatan brunei yg sepenuhnya bergantung kpd minyk n gas semakin kurang. Tpi kbykkn rakyat nya masih demanding dgn kerajaan. masa kini pun biasiswa kerajaan , hoplspital,dll pun segala2 start dh kena cut. Jadi berharap rakyat utk berpada2 n buat persediaan utk mcri pendapatan sendiri. *this is also mention to org atas yg byk bergantung pd kerajaan. Berfikirlah.. Dunia bkn selamanya, duit tak dbwa mati. Akhirat tempat balasan.Jgn jdi org haloba.

 3. Antahla says:

  No Comment

 4. Awang Semaun says:

  Pembetulan:

  1) pekerja kakitangan kerajaan menerima elaun khas peribadi dri KDYMM $340

  2) pekerja kakitangan kerajaan menerima tambang haji percuma

  3) kepada SHEERA , info yg kamu berikan tidak tepat.Ekomomi brunei skrng stabil. Kemudahan biasiswa , hospital dan lain2 tiada yang di sekat, kesemua nya brjalan dgn lancar. Pendapatan hasil minyak tidak berkurangan malah brunei telah menemui telaga minyak baru di kwsn lumut pada 2017.

  Peringatan buat SHEERA , jika benar kamu adalh org brunei, nasihat dari saya , hati2 mengeluarkan info mngenai brunei. Jgn kerana mulut badan binasa. Brunei mempunyai undang2.

  MELAYU ISLAM BERAJA ( MIB)

  Dri rakyat jati brunei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *